Teknik Bilgiler
Bisiklet, insan ile makina uyumunun en güzel sportif bileşimidir.
Bisiklet seçimi:
Bir bisiklet seçerken bakılacak en önemli iki nokta vardır bunlar:
1.Kadro boyu: Her bisikletin kadro geometrisi farklıdır ve bir kadro boyu vardır.İç bacak uzunluğunuz ile doğru orantılı olan bu boy bazı bisikletlerde xs,s,m,l,xl,xxl gibi değerlendirilirken bazen de 46-47-48..58-59-60-61 cm olarak değerlendirilir.Bu klasik bilgi hemen hemen tüm sayfalarda ve internet mecralarında anılır,ancak; iş bununla bitmemektedir.Üst boru uzunluğu yani uzanım (reach ) değeri ile alın borusunun yerden yaptığı yüksekliği tarih eden (stack) değeri de önemlidir. Örneğin kadro boyu bacak uzunluğu ile orantılı iken reach, üst gövde yani torso uzunluğu ile orantılıdır.Bunun yanlış seçimi sonucunda ise kullanıcının gidona ve vites fren kollarına rahat erişememesine neden olur.
Örneğin;
Boyu 177 cm olan bir kullanıcının yol yarış bisikletide kullanabileceği bir kadro boyu 54 cm olabilirken,XC tarzı 29 jant bir dağ bisikletinde bu ölçü 43cm olacaktır.
2.Kullanım amacı: Eğer yeni almayı planladığınız bisikleti dağda kullanmayacaksanız dağ bisikletine ihtiyacınız olmayacaktır. Burada temel neden akıcılık ve verimliliktir.Az efor ile çok iş yani az pedal eforu ile hız önceliklidir.Bu nedenle bisikleti şehirde kullanacak birisi seçimini şehir bisikletinden yapması isabetli olacaktır.
Bisiklet Komponentleri:
Kadro, maşa, fruş takımı, boğaz, gidon,fren telleri, vites telleri, fren kabloları, vites kabloları, elcikler, vites kolları, fren kolları, jant, jant teli, lastikler, iç lastikler, dış lastikler, tekerlek göbekleri, orta göbek, sele borusu, sele, sele kelepçesi, aynakol, ön vites, arka vites, ruble, zincir, pedallar, zil, aydınlatma elemanları, reflektörler, matara kafesi ve aksesuarlarıdır.
Kaskın Önemi:
Bir kaza anınında bisikletin her hangi bir kapalı kaporta sistemi olmadığından doğal olarak kullanıcı kazaya karşı korumasız durumdadır. İlk darbe insan bedeninde en değerli ve önemli uzuv olan baş yani kafa tasına gelmektedir.Buna engel olan tek koruyucu ve en önemli ekipman ise kasktır. Bir kullanıcıyı kaza anında hayata tutunmasını sağlayan en mühim ekipmandır.
Vücudun darbe görebileceğin ikinci önemli kısım ise omuzlar, akromyon ve köprücük kemikleridir.Ancak vücudun bu bölgesini koruyan bir ekipman sistemi mevcut değildir.
Bisiklette Giyim Konusu:
Amacına göre değişen kullanıcı profillerinde giyim konusu farklılık gösterebilir.Örneğin bir yol bisikletçisi antrenman yaparken ya da yarış koşarken ince katmanlı sık giyim tercih etmelidir.Kask altı bere soğuk havalarda kullanılmalıdır. (İnsan vücut ısısının %25i baş bölgesinden kaybetmektedir.) Elleri uzun parmaklı eldivenle korumak önemlidir. Çok kalın parmak uçlu uzun kışlık eldivenler vites düğmelerini kontrol etmeyi zorlaştırabileceğinden ince uçlu parmaklı bisiklet eldivenleri tercih edilmelidir.
Termal içlikler önemlidir çünkü vücut ısısını sabit tutarak bedenin terlemesini önleyen ve bedeni kuru tutan yapıdadırlar.Bu da kullanıcının üşümesini engeller.
Ayakkabı kılıfıları soğuk havalarda oldukça önemlidir. Ayağın üşümesini, ayakkabı üzerine giyilen bu özel kılıflar korumaktadır.Bir tüyo da vermek gerekir ise özellikle kilitli bisiklet (spd ayakkabılar) taban yapısında yer alan su tahliye deliklerini, elektrik bandıyla kapatıp bu noktalardan ayakkabı içine soğuk hava girmesini engelleyebilecektir.
Kısa kollu formalar, cepli tercih edilmelidir. Sırt bölgesinde gerekecek ekipmanları taşımak oldukça kolaydır.
Son kat rüzgarlıklar soğuk havalarda yanınızda olmalıdır.Örneğin yokuş çıkarken çıkarılmalı yokuş aşağı inerken giyilmelidir.
Uzun taytlar, özellikle diz bölgesini kalın kumaş ile koruyan ve pedal çevirme ekseninde bacakların hareketini engellemeyecek elastik kumaşa sahip olan, pedli bisiklet taytları tercih edilmelidir.
Uzun kol ceketler, windstopper özellikli kumaşa sahip kışlık ceketler soğuk havalarda bir bisikletçinin çok işine yarayacak tarzda ürünlerdir.
Eldivenler, kısa eldivenler yazın, uzun parmak eldivenler ise kışın tercih edilmelidir. Bazı eldivenlerin avuç aya kısmına yani avucun iç kısmına denk gelen jel pedleri vardır.Bu jelli eldivenler el uyuşmalarını engelleyebilir.
Gözlükler, gözlük konusu çok önemlidir. Yerden yansıyan ışınları kıran, Güneşin UV ışınlarını engeller yapıda olan, bulutlu havalarda kendiliğinden şeffaflaşıp güneşli havalarda ise kendiliğinden kararan cinste olan (phototronik lensler) özellikte lensler mevcuttur.Bir diğer önemi ise bisiklet sürme anında karşıdan esen rüzgarın gözle temasını kesmektir.Ayrıca gene bisiklet sürerken karşıdan uçan börtü böceğin, sinek vs göze temas etmesini ve göz bebeğinin korumasını sağlamaktır.
Bisiklet Sporunda Beslenme konusu;
Çok detaylı ve spora özgü bir konulardan birisi de beslenme konusudur.İster spor olarak bisiklet kullanın ister ulaşım, her bir metabolizmanın enerjiye ihtiyacı vardır.Bazal metabolizma kalori ihtiyacına örneğin 2 saaatlik bir bisiklet antrenmanının ekleyeceği kalori gereksinimi farklı hesaplamalar ile olacaktır.Öğün sayısı, porsiyon miktarı,öğün zamanı ve çiğnme şekli dahi önem teşkil etmektedir.
Besinler : Karbonhitrat, Protein, Yağ, Vitamin ve Mineraller ve Sudur.
Karbonhitratlar: Bir bisikletçinin temel yakıt kaynağıdır.Glikemiks indexi düşük (kana karışma hızı) karbonhitratlar uzun ve dayanıklılık gerektiren bisiklet antrenmanlarında ve sürüşlerinde arttırılmalıdır.
Proteinler: Pedal çevirirken çalışan kasların hücrelerinin temel taşı-tuğlasıdır.Örneğin yokuşlu parkurlar sonrası protein alımı önemlidir.
Yağlar: En kaliteli enerji depolarından birisi de yağlardır.Düşük yoğunluklu bisiklet antrenmanlarında (bölge 2-zone 2 ) daha çok kullanılır.
Vitamin ve Mineraller: Vücudun sinir işlevleri dahil düzgün çalışmasını sağlayan anahtar maddelerdir.
Su: Vücudun doğru ve sağlıklı çalışması için hem enerji taşıyıcı yönü varken hem de hayati yaşam için gerekli en temel maddedir.1 saat üstü bisiklet antrenman ve sürüşlerinde litre hesabı yapılmalı gerekli mataralar bisiklet üzerinde taşınmalı ve kullanılmalıdır.